top of page
Търсене

Бизнес по време на криза

Актуализирано: 26.03.2020 г.

Бизнесът, за мен, е жив организъм. По време на криза оцеляват не най-силните, а най-приспособимите.


Ето какво предприеха бизнеси, които наблюдавам - шивашка фирма на строго официални облекла шие маски; магазин за плодове и зеленчуци собствена продукция извършва доставка до дома не само на собствена продукция; ресторант от висок сегмент започна да предлага доставка до дома; спортни студиа излъчват он лайн безплатни тренировки, за да не се забравя името им и да погажат грижа, които лесно биха преминали в платени; ресторант от среден сегмен предлага не обедно меню, а семейно меню в алуминиева тава.

Събитията в България през последните седмици, а може би през следващите месеци ще подложат на изпитание не малко бизнеси и не малко семейства.


Ще се промени пазарната конкюнктура и начина на търговия. Едно е сигурно според мен - ако до сега не е развивана онлайн търговията от един бизнес, от сега нататък ще бъде.

Какви възможности предлага такава ситуация:

  • ако имате служители - говорете директно с тях каква е ситуацията на бизнеса. Сложете на масата всичко - какви са разходите ви, какво може да направите през следващите месеци. Питайте ги за идеи, за препоръки. Направете ги съпричастни. Много хора в момента са притеснени да не останат без работа и вашите служители няма да искат да са едни от тях, особено когато имат възможност и да допринесат това да не се случи.


  • нови бизнес възможности - потърсете създалата се ситуация какви възможности предоставя за нов бизнеса? Аз се сещам за някои от създалата се гео-политическа обстановка - доставка до домовете на плодове и зеленчуци; доставка по домовете на хранителни продукти, бизнес с грижа за застаряващото население или родители, чийто деца живеят извън страната и др. Помислете от какво може да имат нужда вашите клиенти сега и им го дайте. Градили сте доверие дълго време, продължете като им покажете, че мислите за тях и сте гъвкави.


  • преразглеждане на настоящия модел на работа. Колко често сте искали да промените нещо, но все не му е било момента. Е сега е.. преразгледайте продуктите си, рецептите си, начина на смятане на маржа си, начина на калкулиране на себестойността си, разгледайте с кого бихте искали да работите


  • намалете разходите си - помислете дали някои от дейностите не могат да бъдат намалени като разход. Голяма част от фирмите са в криза и са склонни да намаляват цените, за да задържат бизнес.


  • ако имате собствено производство - рекламирайте се като български производител. Доверието в местното производство според мен ще расте, тъй като само в собствената си страна потребителят вижда предприетите мерки, а не само слуша за тях.


  • ако имате внос - комуникирайте какви мерки са предприети в страните. За Европа примерно големият печелив биха били продукти внос от Германия, където дисциплината е желязна в момента.

Не забравяйте.. истинските предприемачи печелят, когато има разместване на пластовете, защото са приспособими. Ще се концентрираш ли на пречките, или ще потърсиш възможностите?


Помисли за 3 въпроса, свързани с твоя бизнес. Изпрати ми ги на info@veselinapanayotova.com и резерирай сесия за 30 мин. Цена 50лв без ДДС.759 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page