top of page
Търсене

Разликата между купувач и потребител?

Актуализирано: 5.02.2020 г.

Предизвикателство: Кой определяш като краен клиент - купувача на продукта или потребителя му?


Решение: Необходимо е да правиш разлика между купувач (shopper) и потребител (consumer), за да може да продаваш по-целенасочено.


Какво е купувач (shopper)? Tова не е посредникът- магазин, дистрибутор или търговец на едро. Tова е човекът, който избира да купи твоя продукт сред много други в магазина и да го отнесе вкъщи.


Какво е потребител (consumer)? Това е целевият клиент на продукта ти, който реално го използва и за когото си го създал.


Защо е важно да правиш разлика? За да удовлетвориш нуждите и на двамата, защото често са различни хора. Ето пример от миналото. Имаше нова мъжка самобръсначка. Магазинът беше дрогерия, в която основните купувачи бяха жени. Потребителите на продукта обаче бяха мъже. Задачата беше да има промоция с момичета, които обясняват за продукта и предоставят подарък при покупка (гел за бръснене). Какво изменихме спрямо различните купувач и потребител: момичетата бяха заменени от момчета; подаръкът - мъжки гел за бръснене, беше заменен с дамски. Купувачите получаваха повече достоверност при препоръка от мъж, използващ продукта; самите дами получиха подарък (дамски гел за бръснене), и отнесаха покупка вкъщи, която съпрузите им да използват. В случая съпругата е купувачът, а съпругът е консуматорът.



121 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page