top of page
Търсене

Въведение в трейд маркетинг (или.. търговския маркетинг)

Актуализирано: 15.01.2020 г.

Предизвикателство: Какво е трейд маркетинг?


Решение: Начин да рекламираш продуктите си в три точки на продажба в търговската мрежа с цел подсигуряване на 'първия момент на истината" (дали купувачът ще реши да заплати твоята услуга/продукт):


1. При Дистрибутор/търговец на едро. Тук имаме базови и надграждащи методи. Базов метод е допълнителна отстъпка за определен период от време или за закупуване на определено количество стока накуп. Надграждащите методи са: лоялна програма за по-дълъг период от време, обучения на персонал на дистрибутор, състезания, брандиране на превозните средства на дистрибутора, брандиране на униформите на персонала на дистрибутора, състезание между търговците на дистрибутора.

2. В склада на обекта. Целта на маркетинга в обекта e да бъде предпочетен вашият продукт пред предложенията на конкуренцията. Механизмите на промоциите са същите като в дистрибутора, но с по-малък мащаб - промоции за период или количество, специални пакети. Ако обектът предлага услуги, често се правят състезания/програми за персонала. Той може да бъде заинтригуван от ваучери, екскурзии, бонуси с цел препоръка на продуктите/услугите.

3. В обекта. Целта на този маркетинг е опереден от Проктър и Гембъл като ‘първия момент на истината’ и иска да спечели вниманието на купувача. За целта се използват различни материали:

- обявления чрез плакат/надпис в началото на обекта;

- обявления на рафта чрез интересни рекламни материали, приканващи към действие;

- втори точки на продажба (дисплеи) с атрактивна визия и често специална цена, подарък към покупка, промо пакет;

- промоутъри - чество правят дегустации на нов продукт, информират за новост, но за да са интересни предлагат игри или демонстрации.

- когато продуктите попадат в импулсната (непланирана) категория на покупка се подреждат и на касите;

- комбоменюта - по-добра цена при закупуване на два допълващите се продукта;

- брандиране на униформите/монетниците/химикалки и прочие в обекта.

Маркетингът , който се използва в обекта, следва да е в синхрон с ядрото на марката и продукта/услугата. Обикновено активациите в обекта следват 2 седмици след старта на ТВ реклама.

- събития - стават все по-популярни в обектите, защото създават поводи. Магазините имат "Пролетно почистване", "Великденски каталог", "Лятна тема", "Обратно на училище", Хелоуин, Коледа; заведенията организират събития с цел социална среда и привличане на клиенти.


За да е ефективен трейд маркетингът, ти трябва да имаш много добри познания в маркетинга от към естетика, но и много добри познания от към търговия, за да може приятното да стане и практично. А ти какъв трейд маркетинг използваш?


329 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page