top of page
Търсене

360 градуса маркетинг - какво е това?

Актуализирано: 5.02.2020 г.

Предизвикателство: Какво е 360 градусова кампания?


Решение: Да облъчиш клиента си от всички възможни ъгли, правейки пълен кръг, за да те чуе и види.


Това го правят големите компании, как е приложимо за теб? Първо разбери идеята, после прецени кои елементи да вземеш в своя бизнес и да ги използваш по-хитро от големите.


В маркетинга има коцепция, наречена 360 градуса. Това е пълен кръг на облъчване на целевия клиент, в който влизат всички канали на комуникация включително и канали на продажба. За да бъде 360 градуса, едно от небходимите условия е всичко да се случва едновремено.


Представи си, че се пуска нов шампоан в България от юли, с името Ружа. Производителят се казва Идилия. Идилия работи с дистрибутор Неон, който има търговци, които достигат до магазините. Ето какво ще представлява 360 градусовта кампания за шампоан Ружа:


През юни Идилия ще направи РR (public relations - връзки с обществеността) събитие, на което ще покани известни личности и журналисти, на които ще обяви новия си продукт. Вероятността да се завихрят статии в началото на юли за Ружа е голяма, но това може да се брои и като платена реклама. През юни дистрибутора Неон започва да подготвя търговците си - обучава ги за качествата на продукта, пуска им бонуси или прави състезания (спонсорирани от Идилия), залага цели за дистрибуция и дисплеи по обектите.


През юли ще се появят реклами по печатните издания , радиата и по електронните медии. Ще започне и ТВ реклама (ако Идилия има възможност да инвестира в това начинание). Билбордите ще се появят на ключови локации в населени места. Горе-долу 2 седмици след появата на рекламата ще започнат и промоциите в магазините. Най-голям ефект откъм продажби и видимост има комбинацията от: впечатляващ дисплей, намалена цена на продукта, брошура в обекта (ако има такава); промоутъри (момичета или момчета), които или говорят за предимствата на Ружа или правят игра - при покупка на 2 бр. специален подарък, или раздават мостри за опитване на продукта). Често комбинацията от елементи в обекта се нарича от някои компании "театър в магазина".


През август има вероятност да продължат промоциите по обекти с цел повторна покупка на продукта, за да свикнеш да го използваш и да установиш с Ружа по-дългосрочни отношения.


Целта на 360 градуса е да облъчи клиента от всички възможни ъгли - ако аз съм вкъщи ще видя рекламата по ТВ, ако съм на компютър ще ми излезе реклама или публикация, ако си купя списание ще прочета за продукта, а може и мостра да имам. Когато отида да пазарувам ще бъде на промоция на красив дисплей, така че да не мога да го подмина. На всичкото отгоре ще ме посрещне дама на рафта и ще ме облъчи. Имам два варианта - или ще си купя продукта да го пробвам, че е на промоция или ще си взема мостра и пак ще го пробвам. Всичко се случва в период на не повече от 2 месеца. Едно е сигурно - ще запомня Ружа, което е идеята на 360 маркетинг кампания.276 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page