top of page
Търсене

Дропшипинг - предимства и недостатъци

Дропшишинг (dropshipping) е модел за продажба, при който продавачът не поддържа наличност от стоката, но я продава на клиента си. Изключително популярен е, особено за стартиращи бизнеси, защото можеш да създадеш магазин (най-често онлайн), при който да имаш голям асортимент с ниска инвестиция.

Предимствата на дропшипинга са:

  • ниска инвестиция - не е нужен първоналчален капитал за наличност на артикули

  • лесно се стартира - не е нужно да наемаш физически склад или хора

  • гъвкаво работно място - можеш да статираш бизнеса и да го работиш от всяка точка на планетата

  • богат асортимент - водиш преговори с разнообразни доставчици и предоставяш разнообразни продукти, което ти помага лесно да тестваш какво се продава и с кое да растеж.


Недостатъците на дропшипинга са продиктувани най-вече от ниската степен на контрол на доставката и поради изнесената логистика, моделът работи с нисък марж на продуктите.

  • нужно е да се определи минимален праг на поръчка, при който моделът е печеливш

  • моделът работи с нисъки маржове, тъй като логистиката и разходите й са изнесени при доставчика

  • удовлетвореността на клиента може да е ниска - понеже наличност няма, може да има проблеми с доставките и от там недоволни клиенти. Отделно една поръчка от 5 артикула може да се доставя от 5 различни доставчика, което води отново до неудовлетвореност от клиента поради сложността на изпълнението

  • документооборотът създава неудобства и за теб и за клиента ти

Дропшипинг моделът е прекрасен за бърз старт на бизнес с високостойностни продукти. Идеален е за тестване на продукти, към които да се насочиш с цел разрастване на бизнеса. Недостатък е контрола върху доставката, която може да доведе до неудовлетвореност на клиента. В крайна сметка един клиент е твой клиент или ако цените са ти без конкуренция, или ако обслужването ти е много добро. Най-доволният клиент е този, който може да намери при теб и двете, но дългосрочните клиенти ценят качеството и грижата.67 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page