top of page
Търсене

Как да работим от вкъщи ефективно с деца?

Актуализирано: 28.10.2020 г.


Създалата се обстановка с COVID-19 предразполага много различен начин на живот и работа. Препоръчително е да се работи от вкъщи и ситуацията е усложнена допълнително с децата - детската градина не работи, училищата също. За да е още по-интересно е нужно да предпазим бабите и дядовците. С едно изречение - как да съвместим работата от вкъщи и целодневното присъствие на децата без чужда помощ?


Преди да навлезем в детайли нека отговоря дали работа от вкъщи е добра идея за работодателя? Според мен - определено. Може би защото в тези ситуации виждам работата като почивка и съсредоточаването ми върху задачи е високо, което води и до висока ефективност. Няма и разходи за офис, чистачка, кафе...


От какво още спестява работодателят - от време прекарано в пиене на кафе или пушене на цигари; от време в срещи - конферентните връзки са кратки и по същество, а не разтегнати и ненужно дълги (все пак като си на среща в офиса, означава, че работиш); от време в социалните мрежи - защото ‘работата трябва да се свърши’, а не целим да свърши работното време.


Много пъти съм се опитвала да работя на 8 часа, когато децата са били болни. Винаги съм се чувствала преуморена в края на такъв ден. work from home и гледане на дете е като тройна работна смяна, която изисква осигуряване на храна за обяд и вечеря, както и поддържане на домашна хигиена.


Вариант 1: Споделям моят опит, как е възможно да се случат 8-те часа.

 1. Илюзията е работа от 8.00-17.00 или 9.00-18.00. Договори гъвкаво работно време и води часовете си.

 2. Облечи се като за работа - така настроиваш психиката си към работен режим. Започни рано - около 6ч. В случай, че малчуганът става към 8 имаш вече 2 часа работа.

 3. Подбери достатъчно заниманния за детето, за да може да се занимава по 30мин минимум само (идеи - рисуване, филмче (макс 30мин), пъзел, месене, и т.н.). По този начин може да спечелиш още час и половина до два работа.

 4. Следобедният сън на малчо е второто най-продуктивно време през деня за работа - около 2 часа. Дотук вече може да си впишеш 6 часа.

 5. Вечерно време - след заспиването на детето може да си откраднеш още 2 часа, с което да завършиш финалните 8часа. Направете си файл за водене на часове

Моят опит показва, че 8 часов фиксиран работен ден с дете от вкъщи е възможно, но е изключително изморително. Детето си иска своето. За да спи пълноценно има нужда и да се измори физически. Жонглирането с поддържане на дома, приготвяне на храна, гледане на дете и работа е изтощаващо.


Вариант 2: Ако имате възможност най-работещият според мен вариант е да се организирате заедно с другия родител за две смени, като предварително уведомите работодателя си, че имате твърди 4 часа работно време, а другите 4 са плаващи.

 1. Таткото поема сутрин детето, майката следобед по 4 часа. Това е удобен вариант, ако имате организирани конферентни срещи.

 2. До като таткото наваксва със своите 4 часа вечер, може да приготвяте домашна храна за следващия ден.

 3. Вие може да спечелите допълнителните си часове при ранно ставане и ангажиране на по-големите деца от семйството с по-малките.

Ако нямате деца и ще работите от вкъщи:

 1. Направете social contract с работодателя си какви са правилата за работа от вкъщи. Например: старт и край на работното време; уговорени почивки за обяд; на разположение по телефон по време на работното време

 2. Облечете се като за работа правете физически упражнения преди старта или след края на работния ден, за да бъдете пълноценни на следващия. Позволете си разходка в обедната почивка.

 3. Водете телефонните разговори прави - първо гласът ви се променя и е по-професионален, второ имате нужда да станете от този стол

Да обобщим - твърдо ‘за’ работата от вкъщи. Ако е с деца - 1/2 фиксирано работно време, 1/2 гъвкаво. Ако е без деца - твърдо фиксирано работно време с фиксирана обедна почивка (за разходка).

На 22.3.2020 от 14.00 ч да поговорим как ще посрещнем новата седмица с работа и с деца.843 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page